Accu onderhoud.

Talrijke factoren, zoals temperatuur, motortrillingen en elektrische belastingen kunnen ervoor zorgen dat jouw accu er aan gaat.

Om een maximale levensduur en betrouwbaarheid bereiken, is hoe ze worden onderhouden van cruciaal belang.
Belangrijk is dat de accu de juiste manier wordt opgeladen, een druppellader is hierin perfect, deze kan er constant op aansloten staan en zorgt ervoor dat de accu er perfect bijstaat.

Let op: Er zijn diverse druppelladers op de markt, controleer welke het beste bij jouw accu past. Een Lithium-accu heeft een ander type lader nodig.

Niets is ontworpen om eeuwig mee te gaan en alles heeft een redelijke gebruiksduur. De meeste accu’s hebben een verwachte levensduur van drie jaar, maar die kun je flink verlengen als je ze goed onderhoudt.
Druppellader
Druppellader

Type motoraccu's.
Er zijn verschillende typen motoraccu's en de meeste moderne accu's zijn gesloten en onderhoudsvrij.

De twee meest voorkomende motoraccu’s zijn: De veelgebruikte gesloten onderhoudsvrije en de wat oudere en minder efficiënte 'natte' loodzuuraccu".
Lithium battery
Litiumaccu
Sinds kort worden moderne motorfietsen geleverd met een “Lithiumaccu” deze zijn compacter, daardoor lichter, en houden langer hun spanning vast.

Je kunt niet zomaar een Lithiumaccu plaatsen als de motor er niet geschikt voor is. De moderne motor die voorzien is van een lithiumaccu hebben een ander laadsysteem welke enkel geschikt is voor dit soort accu.
Hierdoor heb je ook een accu druppellader nodig die geschikt is voor het laden van Lithiumaccu's.

Helaas kun je Lithiumaccudruppelladers niet gebruiken voor andere type accu's.
Controleer het elektrolytpeil bij loodzuuraccu’s.
Loodzuuraccu's eisen dat de elektrolyt op het juiste niveau wordt gehouden om ervoor te zorgen dat ze correct werken en een maximale levensduur hebben.

Het advies is om ​​maandelijkse het vloeistofniveau te controleren en indien nodig bij te vullen met gedemineraliseerd water.

Vul bij tot de niveaus die op de behuizing zijn aangegeven, als de batterij daarmee is uitgerust. Anders zou net boven de bovenkant van de platen die zichtbaar zijn in elke cel ongeveer goed moeten zijn.

Onderhoudsvrije-accu’s behoeven geen onderhoud zoals eigenlijk al aangegeven, enkel op spanning houden is voldoende, dit geldt ook voor Lithiumaccu’s.
Bike battery 2
Lood/zuuraccu

Goede stalling.
Extreem hoge en lage temperaturen kunnen de levensduur van een accu aanzienlijk verkorten, dus plaats je motor in goede droge stalling of in ieder geval je accu.

Oplaadgeheugen.
Loodzuuraccu's hebben een 'oplaadgeheugen' en ze weigeren soms een lading te accepteren die minder is dan de hoogste lading.
Het beste advies is om een druppellader te gebruiken om ervoor te zorgen dat de batterij altijd volledig opgeladen blijft.

Maak de accu regelmatig schoon.

Smeer Accu’s hebben, zelfs als ze niet worden gebruikt, na verloop van tijd een natuurlijke neiging tot zelfontlading, een neiging die toeneemt bij hogere temperaturen.

Uiteindelijk zullen ze ‘plat’ gaan. Een opeenhoping van stof, vuil en vet op de bovenkant van de accu in combinatie met vochtigheid kan ook helpen de accu leeg te laten lopen.

Controleer dan tevens de “polen” of deze niet gecorrodeerd zijn en nog vast zitten. Je zal de éérste niet zijn die onderweg strandt met een los zitten pool.
Accu reinig

Bij moderne motoren zal het geheugen (bijvoorbeeld klokje) gewist worden wanneer de accupool los gaat, maar soms is dit nodig om de polen goed te reinigen.


Belangrijk veiligheidsadvies

warning  Vermijd contact met accuzuur, aangezien dit zeer agressief is.
Zorg dat het niet op je huid, kleding, in je ogen of op de lak terecht komt, gelijk spoelen met water en, eventueel, zeep. 

Preventief je ogen en handen beschermen kan ook.
Zorg ervoor dat de accu vrij ligt en niet in contact staat met scherpe beugeltjes en dergelijke.
Ga je sleutelen aan je motor, koppel de accu af dit voorkomt kort sluiting en andere narigheid.

“Last but not least” laad je accu op in een geventileerde ruimte. Tijdens het laden van loodaccu’s ontstaat er ontstaat er namelijk het zeer gevaarlijke knalgas.

Kleine klusjes met een goed resultaat.

Ik zeg,…………..doen!

Meer info 780