donderdag, 10 november 2022 10:06

Honda CL500 Scrambler

Honda CL500 1

Reserveer proefrit Offerte aanvraag


Met de 1962 Honda CL72 als inspiratiebron combineert Honda’s nieuwe CL500 moderne technologie met een nostalgische blik op het verleden. Aangedreven door de A2-compatibele tweecilinder van Honda’s CB500-lijn, maakt dit nieuwe model handig gebruik van een nieuw stalen diamantframe, ophanging met lange veerweg en een 19/17 inch voor-/achterwielcombinatie.
Klaar voor alle uitdagingen die zijn pad kruisen, zowel in stedelijke omgeving als tijdens licht off road rijden. Zijn rijke uitstraling doet de hoofden draaien met details zoals een afgeronde benzinetank, kniepads, rubberen vorkhoezen en naar boven gerichte einddempers met geperforeerd hitteschild. Alle verlichting is LED en het dashboard toont een negatief LCD-display.
Met vier eigentijdse kleurstellingen valt de CL500 nog beter op in de massa.


Inhoud:

1 Introductie
2 Modeloverzicht
3 Belangrijkste kenmerken
4 Accessoires
5 Technische specificaties

1. Introductie

Honda kent een lange traditie waarbij ze motoren met een kleinere inhoud weten te perfectioneren voor motorrijders wereldwijd. De combinatie van eenvoudige motorprestaties, betaalbaarheid en eigenheid levert motorfietsen op die over de jaren heen bijzonder veel betekenis krijgen voor hun eigenaars.

De 1962 CL72 tweecilinder was zo een motorfiets. Als een van de eerste echte Street Scramblers werd hij geracet, bemind en gevierd over de jaren heen. De motor bewees dat een licht gewicht gecombineerd met een off road gerichte dynamiek erg leuk kon zijn voor in de stad. De laatste tijd groeide het silhouet met hoog stuur en dito uitlaat uit tot een iconische stijl voor veel 21e-eeuwse rijders.

CL72


Sprong vooruit naar vijf decennia later. In 2018 verschijnt de A2-rijbewijsvriendelijke CMX500 Rebel in de Honda-rangen. Zijn Old School meets New School uitstraling en het hoge aanpasbaarheidsgehalte bleken meteen een schot in de roos. Het totaalpakket van motorblok, chassis en styling bewees onweerstaanbaar te zijn voor een grote groep jonge rijders en het model is al de laatste twee jaar de bestverkochte custom-motorfiets in Europa.

Vijf jaar later komt Honda met iets nieuws. 2023 model ziet de toevoeging van een nieuw motor die vol trots de CL-badge mag opspelden – voor rijders die graag opvallen in de massa.
De formule van de originele CL72 komt overduidelijk terug in de nieuwe CL500: de juiste uitstraling, de juiste aandrijving en de robuustheid om de stedelijke ruwheid aan te kunnen. En wat aanpasbaarheid betreft, heeft hij niet meer nodig dan de verbeelding van de rijder. Deze motorfiets doet niet mee aan limieten.


Mr. Hiroshi Furuse, projectleider (LPL), CL500 Honda R&D Japan:

“We ontwikkelden de CL500 als een machine waardoor zijn eigenaar echt kan opvallen in de massa. Als een manier om zichzelf uit te drukken. De motor kan moeiteloos gereden en beleefd worden door de jongere generatie in hun dagelijkse leven. Ontworpen om op een gezellige manier integraal deel uit te maken van hun levensstijl. In zijn standaardvorm heeft zijn off road gerichte uitstraling een visuele charme die uniek is in het Honda-gamma. En desgewenst zal het zijn eigenaar inspireren om eender welke richting uit te gaan die hij of zij verkiest.

2. Modeloverzicht

Al vanaf het begin van het ontwikkelingsproces draaide het concept van de CL500 rond de slogan “Express Yourself”. Nadrukkelijk gericht op een jong, stijlvol segment van de samenleving ontwierp Honda de motor als een verlengstuk van die levensstijl. Daarbij heeft het de kwaliteiten om elke dag woon-werkverkeer te trotseren, om lange weekendritjes te ondernemen en zelfs voor lichte escapades naast het asfalt. En om steevast in het oog te springen bij al die activiteiten.

Natuurlijk – en belangrijk voor jongere rijders – zijn er talloze mogelijkheden om de CL500 te personaliseren. Een groot aantal eenvoudig te installeren en originele Honda-accessoires maakt hun opwachting om de identiteit, praktische bruikbaarheid en de uitstraling naar het volgende niveau te tillen.

Honda CL500 3


De 471 cc paralleltwin, Honda’s levendige en populaire, A2-compatibele aandrijving, produceert 34,3 kW (46 pk) vermogen met een gezonde portie koppel van 43,4 Nm. De ECU-instellingen zijn aangepast naar het karakter van de CL.
Een korte overbrengingsverhouding van de eindaandrijving zorgt voor pittige acceleratie zowel vanuit stilstand als op snelheid. Een assist-/slipperkoppeling beheert de versnellingsbak met zes versnellingen.


Meer dan enkel een statement van stijl vormt het gloednieuwe stalen trellis buizenframe ook de basis voor een eenvoudige wegligging. De ophanging met lange veerweg bestaat uit 41 mm telescopische voorvorkpoten en een instelbare achterschokdemper.
De wielen, 19 inch voor- en 17 inch achteraan, zijn uitgerust met banden met blokpatroon. De remmen voor- en achteraan hebben een specifiek uitgebalanceerd ABS dat uitstekende prestaties biedt op allerlei oppervlakken, ook bijvoorbeeld tijdens licht off road werk.


De verlichting is volledig LED. Het instrumentenpaneel bestaat uit een compact negatief LCD-display. Een noodstopsignaal of Emergency Stop Signal (ESS) zorgt ervoor dat de knipperlichten achteraan fungeren als waarschuwingslichten bij bruusk remmen.

Het 2023 model CL500 zal verschijnen in volgende kleurstellingen:

 CL500 Candy Energy Orange  CL500 Mat Laurel Green Metallic  CL500 Candy Caribian Blue Sea  CL500 Mat Gunpowder Black Metallic
Candy Energy Orange  Mat Laurel Green Metallic  Candy Caribbean Blue Sea  Mat Gunpowder Black Metallic

3. Belangrijkste kenmerken

3.1 Styling & uitrusting

·         Eenvoudige, rauwe uitstraling, net zoals de originele CL
·         Zadelhoogte van 790 mm biedt veel beenruimte en maakt de grond makkelijk bereikbaar
·         Negatief LCD-display en helmhouder onder het zadel
·         Volledige LED-verlichting en noodstopsignaal (ESS) aan achterste richtingaanwijzers.

Het stylingteam werkte rond drie woorden om de toon en richting van de CL500 vorm te geven: ‘Eenvoudig, Rauw en Stoer’. De Street Scrambler-opbouw is vanuit elke hoek geslaagd en zorgt bovendien voor een ergonomie die de motor erg eenvoudig te rijden maakt, in allerlei omstandigheden.

De nostalgische combinatie van een strakke, ronde benzinetankvorm en de naar boven gerichte einddemper met roestvrijstalen hitteschild lijkt recht uit het verleden te komen. De gecombineerde en liefdevol toegevoegde details – tankpads, rubberen voorvorkhoezen, een gewatteerd zadel met gladde bekleding en het Honda-logo met reliëf erin verwerkt, een hoog stuur – stralen een en al charme uit. De verschillende kleuropties tekenen mooi af ten opzichte van het zwarte motorblok en chassis waardoor ze des te levendiger in het oog springen. 

Honda CL500 7


De zadelhoogte, 790 mm, in combinatie met een slank middengedeelte, zorgt ervoor dat de grond goed bereikbaar is met ruim voldoende beenruimte. De zijkanten van het zadel bedekken de framebuizen om probleemloos rechtstaand te kunnen rijden. De lage achterkant maakt het eenvoudig voor passagiers om op te stappen. Met de contactsleutel is het zadel eenvoudig af te nemen. Een helmhouder is netjes weggestopt.

Het hoge stuur met de offroad-style handvatten ziet er niet alleen goed uit. De positie ervan zorgt voor uitstekende controle zowel zittend als staand, met stuurgewichten voor een soepele werking. De kniepads vormen extra contactpunt voor de benen bij rechtstaand rijden. De brede stalen voetsteunen hebben rubber inzetstukken voor meer comfort.

De laag geplaatste koplamp, 175 mm diameter, ziet er klassiek uit. Binnenin zorgen vier moderne LED-lampen met dikke binnenlenzen voor een kenmerkende lichtstraal. Kleine LED-richtingaanwijzers versterken de klassieke uitstraling, net als het dunne, ovalen LED-achterlicht.

In een rond dashboard, 100 mm in diameter, huist een negatief LCD-display. Daarop lees je eenvoudige, rechtlijnige informatie af zoals versnellingsindicator, benzineverbruik en individuele richtingaanwijzerpijltjes.

Honda CL500 10

Een hard, abrupt remmanoeuvre zet het standaard geïnstalleerde noodstopsignaal of Emergency Stop Signal (ESS) in werking.
Daarbij knipperen de achterste richtingaanwijzers om zo achterliggers te waarschuwen. Het systeem schakelt automatisch uit.


Met een verbruik van 3,6 l/100km (27,7 km/l) en een benzinetank van 12 l bedraagt het potentiële bereik meer dan 300 km.

3.2 Chassis

·         Nieuw stalen buizenframe met diamantstructuur
·         41 mm telescopische voorvorkpoten en stereovering achteraan met instelbare veervoorspanning
·         Tweezuigerremklauw vooraan in combinatie met 310 mm zwevende remschijf
·         Gebalanceerd ABS voor licht off road gebruik
·         19 inch voor- & 17 inch achterwiel

Een gloednieuw stalen buizenframe met diamantstructuur zorgt voor uitstekende wegligging en rijcomfort. Bovendien ligt het aan de basis van de uitstraling van de CL500.
Het ontwerp is heerlijk eenvoudig, gebouwd met sterke buizen en een lusvormig subframe achteraan. Dankzij Computer Aided Engineering (CAE) is de stijfheid en gewichtsbalans perfect geoptimaliseerd.


Een scrambler­-type motorfiets moet alles de baas kunnen, van ruige stadsstraten tot losse zandwegen. Het chassis zorgt voor een lichte, responsieve wegligging in alle omstandigheden en is voorzien van een ophanging die tegen een stootje kan.

De grondspeling bedraagt 155 mm. Balhoofdhoek is 27° en de naloop bedraagt 108 mm. De wielbasis is 1.485 mm, het rijklare gewicht 192 kg.

Vooraan hebben de 41 mm telescopische vorkpoten 150 mm veerweg, en ze zijn uitgerust met klassieke zwarte vorkhoezen. Perfect passend bij de CL-stijl beschermen ze de vorkpoten ook van stof en schade. De kroonplaten zijn specifiek voor de CL ontwikkeld en zorgen voor meer gevoel en precisie bij het sturen. Een doeltreffende swingarm met 45 mm ronde buizen in combinatie met stereovering zorgt voor schokdemping achteraan. De veerweg bedraagt 145 mm en de veervoorspanning is op vijf niveaus instelbaar. Het volledige ophangingssysteem is afgesteld voor een soepele, comfortabele rit ongeacht het oppervlak.

Een tweezuigerremklauw vooraan werkt met gesinterde remblokken op een 310 mm zwevende remschijf. Achteraan staat een enkelzuigerklauw en 240 mm remschijf gemonteerd. De hydraulische druk tussen beiden is uitgebalanceerd voor optimale remcontrole op erg uiteenlopende oppervlakken. Ook het ABS werkt optimaal op zowel zandwegen als op asfalt.

Honda CL500 5

De wielen, 19 inch voor- en 17 inch achteraan, zorgen samen voor vertrouwenwekkende grip en een soepele wegligging op gevarieerd terrein. De banden, Dunlop Mixtours met diepe groeven, meten 110/80 R19 vooraan en 150/70 R17 achteraan.

3.3 Motorblok

·         471 cc vloeistofgekoelde paralleltwin, compatibel met A2-rijbewijs
·         Unieke PGM-FI-instellingen en een kortere overbrengingsverhouding van de eindaandrijving
·         Assist-/slipperkoppeling voor achterwielcontrole
·         Iconische naar boven gerichte dubbele einddemper

De 471 cc vloeistofgekoelde paralleltwin met acht kleppen van de CL500 heeft een soepel, toegankelijk en meeslepend karakter.
De erg populaire en duurzame aandrijving maakte reputatie als krachtbron van de CB(R)500-reeks en de CMX500 Rebel.
Voor de CL500 past Honda de mapping van de PGM-FI benzine-injectie aan.
Ook wijzigt de opstelling van de in- en uitlaat voor een meeslepend koppel van 43,4 Nm @ 6.250 tpm en een piekvermogen van 34,3 kW @ 8.500 tpm. Een meer vinnige acceleratie in elke versnelling komt er dankzij het achterste tandwiel dat bestaat uit 41 tanden ten opzichte van de Rebel (40 tanden).


De krachtbron vindt het perfecte evenwicht tussen fysieke omvang en flexibele output. Een gewillige afgifte van zowel koppel in het middengebied als vermogen in de hoge toeren maken dit motorblok een van Honda’s meest geliefde units. Boring x slag is 67 mm x 66,8 mm, met een compressieratio van 10,7:1.
In de cilinderkop bedienen interne roltuimelaars de kleppen. De klepspeling wordt via vulplaatjes afgesteld en dat houdt het gewicht laag, waardoor wrijving afneemt en de klepveer minder belast wordt.


Een stille (SV Chain) nokkenasketting werd aan de oppervlakte met Vanadium behandeld, wat de wrijving reduceert en betere bescherming biedt tegen stof en slijtage. De wrijving neemt verder af dankzij het aanbrengen van tussenstroken op de zuigermantels. Daardoor vergroot het contactoppervlak en kan er olie doorheen de openingen lopen, wat zorgt voor betere smering.

De krukaspennen staan gefaseerd op 180° en een primaire balansas bevindt zich achter de cilinders, dicht bij het zwaartepunt van de motor. De balansasaandrijving gebeurt met dubbele frictietandwielen die aandrijfgeluiden reduceren.
De vorm van de contragewichten van de krukas is aangepast aan de balansas. Dankzij het lichte gewicht draait het motorblok erg soepel en met verminderde trillingen.
De diameter van de inlaatklep is 26 mm en de uitlaatklepdiameter meet 21,5 mm.


De carters hebben geïntegreerde cilinderbussen. Hun interne design vermindert het verlies bij oppompen dat kan ontstaan bij een 180° gefaseerde ontstekingsvolgorde. De diepe carterpan bevat 3,2 l olie.

Honda CL500 6

De versnellingsbak met zes versnelling is ontworpen voor moeiteloze schakelbewegingen, erg handig bij het rijden in de stad. Een assist-/slipperkoppeling houdt het achterwiel onder controle, verlicht de bediening van het koppelingshendel en vermindert de vermoeidheid van de rijder.

In lijn met de iconische CL-stijl is de dubbele einddemper naar boven gericht en wordt deze gevoed door 2-in-1 downpipes. In vergelijking met de Rebel klinkt het uitlaatgeluid lager. Het pulserende gevoel blijft overeind.

4. Accessoires

Een compleet aanbod aan originele Honda-accessoires is beschikbaar voor de CL500. Klaar om gepersonaliseerd te worden naar voorkeur van de eigenaar.

Het ontwerp van het subframe achteraan maakt het eenvoudig om onderdelen te monteren, zoals zachte zijkoffers. Via een bagagedrager installeer je de 38 l topkoffer. Optioneel plaats je een hoger zadel (+30 mm), afgewerkt in bruin met zwarte dubbele stiksels.

Honda CL500 4

Cosmetische aanvullingen vullen de klassieke offroad-stijl aan, zoals daar zijn: de lichtgewicht polypropyleen zijnummerborden, windscherm, knokkelbeschermers en verhoogd spatbord vooraan. Praktische toevoegingen omvatten verwarmde handvatten, een ACC oplaadpunt en covers voor de vering achteraan.

Honda bundelt enkele accessoires in handige, ready-to-go pakketten:

ADVENTURE PACK
Knokkelbeschermers, windscherm, hoog spatbord, verhoogd zadel (820 mm), cover voor achtervering, rally-voetsteunen en wielstriping kit.

TOUR PACK
Topkoffer, achterspatbord, zachte zadeltassen en tankpad.

Honda CL500 2


5. Technische specificaties

MOTOR
Motortype Vloeistofgekoelde paralleltwin met dubbele bovenliggende nokkenas, vier kleppen per cilinder
Cilinderinhoud 471 cc
Boring & Slag 67 mm x 66,8 mm
Compressieverhouding 10,7:1
Max. vermogen 34,3 kW @ 8.500rpm
Max. koppel 43,4 Nm @ 6.000rpm
Oliecapaciteit 3,2 L
Starter

Elektrisch

BENZINESYSTEEM

Brandstofsysteem PGM FI elektronische benzine-injectie
Benzinetankinhoud 12 l
Benzineverbruik (WMTC) 3,6 l/100km (27,7 km/liter)

ELEKTRISCH SYSTEEM


Accucapaciteit

12 V 7.4 AH

AANDRIJVING

Koppeling Natte meerplaatskoppeling, assist-/slipper
Aantal versnellingen 6 versnellingen
Eindoverbrenging

Ketting

FRAME

Type

Stalen diamantframe

CHASSIS

Dimensies (L´B´H) 2.175 mm x 831 mm x 1.135 mm
Wielbasis 1.485 mm
Balhoofdhoek 27°
Naloop 108 mm
Zadelhoogte 790 mm
Grondspeling 155 mm
Rijklaar gewicht 192 kg
Draaicirkel

2,6 m

OPHANGING

Wielophanging voor 41 mm telescopische vorkpoten, 150 mm veerweg
Wielophanging achter Stereovering, 45 mm ronde swingarm, instelbare veervoorspanning (5 niveaus)
WIELEN

Wielen Gegoten aluminium
Banden voor 110/80R-19 M/C 59H
Banden achter 150/70R-17 M/C 69H

REMMEN


ABS System Type 2-kanaals
Voorrem Enkelvoudige zwevende remschijf 310 mm, tweezuigerremklauw
Achterrem Enkelvoudige remschijf 240 mm, enkelzuigerremklauw

INSTRUMENTEN & ELEKTRONICA




Instrumenten LCD-display met snelheidsmeter, dubbele tripteller, benzineniveau en -verbruik, klok, versnellingsindicator, schakelindicator
Achterlicht LED
Koplamp LED
12 V oplaadpunt Optioneel
Beveiligingssysteem HISS
Extra features ESS

Alle specificaties zijn onder voorbehoud en onderhevig aan veranderingen zonder mededeling.

De opgegeven cijfers zijn het resultaat van metingen door Honda onder gestandaardiseerde testomstandigheden zoals voorgeschreven door WMTC. De tests werden uitgevoerd op de rollenbank met een standaardversie van het voertuig met één rijder en geen verdere uitrusting. Het eigenlijke verbruik kan variëren afhankelijk van hoe je rijdt, hoe je het voertuig onderhoudt, het weer, de baanconditie, bandendruk, installatie van accessoires, bagage, gewicht van rijder en passagier en andere factoren.

Media