12.2 Magazijn 12.3 Magazijn 12.1 Magazijn

Remblokken, Filters, Bougies,..

Grote voorraad met motoronderdelen. En hebben we het niet op voorraad? Dan bestellen we het voor je..

Sloten, koffers,...

Ook dit kun je allemaal krijgen aan onze balie!

Olie, kettingspray, koelvloeistof...

Je vind het allemaal in onze uitgebreide shop in shop.

Onderhoud ketting/tandwielen

De gemiddelde motorfiets geeft ongeveer evenveel vermogen aan het achterwiel als een kleine auto, en dat allemaal via de aandrijfketting. Laat het droog en/of vies lopen en je hoeft geen Einstein te zijn om erachter te komen dat het niet lang zal duren voordat het vanzelf de geest geeft.

motorcycle drive chains sprockets collage 0

Negeer je het onderhoud aan jouw ketting en tandwielen dan zal in het beste geval deze drie of vier keer sneller slijten dan zou moeten. Daarbij komt dat je rijcomfort als sneeuw voor de zon verdwijnt door een hakkerige en knarsende aandrijving.

In het ergste geval raakt het zo versleten dat je aan de kant van een of andere snelweg zit te wachten op een busje dat je naar huis brengt, of de ketting zal breken terwijl je rijdt en je achterbrug, motor en versnellingsbakbehuizing vernielen, of nog erger je been.

Zaak om zuinig te zijn op je ketting en tandwielen. Maar hoe?


1. Inspectie:

Controleer voor elke rit je ketting en tandwielen op schade, slijtage, speling en smering.

Controleer de vrije slag aan de onderkant van de ketting, en raadpleeg het gebruikershandboek voor de afstelling. Soms staat deze ook vermeld op de achterbrug-sticker. Gemiddeld is de slag 2 á 3 cm wanneer je op de motor zit. Even bij ons langs komen kan ook.

Controleer op krappe plekken en vaste schakels door het achterwiel te draaien. Als het niet vrij kan draaien, zijn mogelijk nieuwe ketting en tandwielen nodig.

De snelste manier om de status van je ketting te controleren, is door op handen en knieën te gaan kijken. Trek aan het achterste uiteinde van het achtertandwiel de ketting naar achteren weg. 

Een nieuwe ketting beweegt nauwelijks. Als je het terug kunt trekken om een halve tand of meer bloot leggen, moet je de ketting en tandwielen vervangen. Vervang altijd beide!


041316 Chain Wear 07 633x389

Inspecteer het achterste tandwiel op slijtage en zorg ervoor dat de toppen van de tanden niet gebogen zijn, geen opstaande golven.

Controleer op roestplekken. Ze zijn vaak een indicatie voor onvoldoende smering of slechte corrosiebescherming van je kettingspray.

 
041316 Chain Wear 06 633x389
2. Reiniging:
De ketting moet voor elke smering worden gereinigd, omdat de combinatie van vuil en gruis met kettingsmeermiddel een 'slijppasta' kan vormen, waardoor de levensduur van de ketting aanzienlijk wordt verkort.

Gebruik nooit op petroleum gebaseerde reinigingsmiddelen, wasmiddelen en staalborstels, aangezien deze de ketting en afdichtingen beschadigen. Neem iets dat specifiek voor de klus is ontwikkelt en ga voor een 'spuitbus-formule’ als je kunt.

Ketting reinigen

Als het behoorlijk groezelig is, ga dan over de schakels met een nylon (afwas)borstel, gebruik nooit een staalborstel. Als de klus geklaard is, spoel dan grondig af met schoon water.


Gebruik geen hogedrukreinigers, aangezien deze het water achter de O-, X- of Z-keringen spuit. Daarna de ketting goed drogen met een zachte doek.

Drogen


3. Smering:

Een motorketting moet elke 400 tot 700 kilometer, afhankelijk van het weer, worden gesmeerd om topprestaties en een lange levensduur te garanderen.

Smeer de ketting na het rijden, niet ervoor. Hierdoor krijgen de oplosmiddelen in de spray de tijd om te verdampen voordat de fiets weer wordt gebruikt en kan het smeermiddel goed de schakel binnendringen.

666 IMG 0577 WKS SDoc

Zet je motor op de middenstandaard of op een paddockstand, want je moet het achterwiel volledig draaien.


Spuit de ketting in met een dunne en gelijkmatige laag kettingsmeermiddel.

Richt de sproeikop op de binnenkant van de ketting, draai het wiel totdat je drie volledige omwentelingen van de ketting hebt afgelegd.

Ga altijd voor een kettingspray speciaal voor motorfietsen, omdat andere niet-gespecialiseerde producten mogelijk niet effectief smeren. Dus geen WD40 en dat soort middeltjes.

Regulier onderhoud aan ketting/tandwielen is een must.

Ik zeg…..Doen!

Onderhoud ketting